Back to South Africa!

Na drie weken weer terug van weg te zijn geweest: Bye bye Holland, hello South Africa! En ik kijk weer met hernieuwde verwondering naar dit prachtige land…

Het duurt bijvoorbeeld een tijd voordat het water warm wordt… Als je van koud douchen houdt, is dat geen probleem maar ik behoor nog steeds niet tot die categorie. Dus als je dan thuis komt na een lange vliegreis en je wilt lekker onder die douch springen, is mijn advies: wacht nog even… En nog even… En nog even… Ik voel me tegelijkertijd schuldig dat ik al dat water maar laat lopen. Er is hier nog steeds een watertekort en de droogte heeft vooral in de noordelijke provincies hard toe geslagen. Raar om te bedenken als je uit het natte Nederland komt. Pffff… Toch maar koud beginnen dan.

Ook in het vebakkie slapenrkeer kijk ik mijn ogen weer uit! Nederland is zo gestructureertweede dakd dat er maar weinig ruimte is voor creativiteit. Maar niet hier! Wist je bijvoorbeeld dat je gewoon boven op de lading in de laadbak van je bakkie kan slapen terwijl je over de snelweg raast? Of een extra dak kan meenemen? Ik vraag me dan wel af wat je daarmee wilt doen? Hoe kom je dan aan een goed onderstel? En hoe gaat dat passen?

In Zuid-Afrika is men er niet aan gewend dat blanke mensen wandelen (althans niet in Jo’burg). Dat is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar de afstanden zijn hier immens! Alles is een half uur rijden. Van de week reed ik bijvoorbeeld naar CBD, het oude centrum en dan geeft mijn TomTom aan dat ik over 22km naar links moet… In Nederland zit ik dan al weer bijna in Utrecht vanuit Rotterdam! Er zijn een paar uitzonderingen zoals de gym. De gym is ongeveer 3, 4 kilometer verder dus dat is een mooi afstandje om te lopen dacht ik. Ik hou van lopen. Een tic die ik over heb gehouden aan mijn Nijmeegse Vierdaagse avontuur. Wanneer je dan gaat lopen, begint het al bij de gate van ons estate. Ik sla namelijk linksaf en de guards weten dat daar de eerstkomende kilometers niets is… ‘Where are you going?’ is de vraag. Als ik antwoord met ’to the gym’ dan kijken ze me ongelovig aan. De dichtstbijzijnde gym is namelijk mijn gym die 3, 4 kilometer verder is. ‘Are you sure?’ ‘Ik geloof van wel!’ Hoofdschuddend kijken ze me na… Nadat ik ongeveer 1,5 kilometer heb gewandeld, stopt er ineens een auto. Het is Rakhee, een Keniaanse dame van ons estate.. ‘Are you allright? Is something wrong?’ Eh… Ja, met mij gaat alles goed. En ja, something is wrong. Hoezo is wandelen zo tegennatuurlijk dat mensen hier denken dat je in problemen zit? Of zou ik juist blij moeten zijn dat er mensen zijn die stoppen? Aangekomen op de gym vertel ik Emile onze trainer dat ik ben komen lopen. ‘What?! Are you crazy? That’s dangerous! You Dutch people…’ Ik vind mezelf niet echt een pussy maar hier heb je wel heel snel de status van durfal!

En toen was het zondag – tijd om boodschappen te doen en wat te eten. We komen er alleen achter dat we witte wijn voor de risotto zijn vergeten… Geen probleem denk je – haal gewoon een flesje bij de Spar. Maar dat is toch een kapitale denkfout: op zondag na 15.30 wordt hier geen alcohol meer verkocht in supermarkt. Dat is forbidden by law krijgen we te horen. Alcoholisme is een groot maatschappelijk probleem en ik heb begrepen dat deze regelgeving vooral bedoeld is om het drinken op zondagavond te ontmoedigen. Ik begrijp hier niets van.. Een beetje alcoholverslaafde laat zich hier volgens mij niet door uit het veld slaan. Je bent niet heel slim als je pas om 1531 op zondag er achter komt dat je voorraadje op is… Een HDA-tje: een hele domme alcoholist.
Maar Zuid-Afrika zou Zuid-Afrika niet zijn als je alcohol ‘gewoon’bij de 7eleven kan kopen! En wel 7 dagen in de week, 24 uur per dag! Hoezo wet- en regelgeving? Only in South Africa!

 

 

2 thoughts on “Back to South Africa!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.