The place to be: the Virgin Active gym

This post is also available in: enEnglish (Engels)

Als je van sporten houdt, dan zit je in dit land gebakken! Gyms in overvloed en I kid you not: het lijkt ook alsof iedereen hier naar de gym gaat want elke keer als ik boodschappen ga doen, zie ik mensen in hun sportkleding rondlopen. Het maakt niet uit of dit nu ’s ochtends vroeg is of laat in de middag. Serieus, soms lijkt het wel alsof mensen niet hoeven te werken, maar de hele dag aan het sporten zijn. It’s bro’s and bra’s everywhere!

En het zijn ook geen mietjes, die Zuid-Afrikanen. Een beetje recreatief bezig zijn en dan gezellig een biertje doen na je training heb ik nog maar weinig gezien. Als wannabe-Olympiërs wordt hier getraind voor bijvoorbeeld de Two Oceans. Een marathon-plus want waarom zou je stoppen na 42 kilometer als je er ook 56 kan lopen? En daarnaast heb je ook de echte sportfreaks… Die doen mee aan de Comrades marathon, waar je pas na 87 kilometer de eindstreep in zicht hebt. Mocht je nou denken dat je dan alleen maar fitte twintigers en dertigers in de sportschool tegen komt, dan kom je bedrogen uit. Het is alsof je door de stad loopt en lekker een terrasje pakt om mensen te kijken: je ziet letterlijk alles voorbij komen! Blank & zwart, jong & oud en dik & dun. Heerlijk!

Grappig om te merken dat er in dit land een andere cultuur heerst als het gaat over hoe je ‘in shape’ blijft. Zo zijn er bij ons in de gym veel gasten die helemaal opgepompt zijn. Ik moet zeggen, ik ben niet vies van een sixpack, maar dit zijn van die mannen waarbij de dubbelgespierde armen niet meer recht langs het lichaam kunnen hangen, maar waar je van wint als je vraagt of ze even een sprintje trekken naar de overkant. Ik heb het idee dat de anabolencultuur hier nog niet over zijn hoogtepunt is. It’s a bit too much. En wat ook too much is… De tatoeages. Ik hang liever een tekening aan de muur. Dat is ook een stuk minder pijnlijk als je dat wil vervangen.

En wat betreft de vrouwen: natural beauty is niet helemaal hun ding hier. Ik zie hier veel vrouwen tot in de puntjes verzorgd. Vanuit het Nederlandse ben ik toch vooral gewend aan de ‘frisse blik’. Vrouwen die er uit willen zien alsof ze geen make up hebben gebruikt. Maar what’s the fun in that? moeten ze hier gedacht hebben. Veel vrouwen dragen hier juist vrij zware make up waardoor ze er ouder uit zien dan dat ze feitelijk zijn. Wat ik dan weer wat tegenstrijdig vind met het gegeven dat ze hier uitermate hard hun best doen om er jonger uit te zien. Vrouwen van middelbare leeftijd hebben toch met regelmaat een ooglid opgetrokken, een borst of twee gelift of een rimpeltje gevuld. En nee, dat vinden ze hier niet raar, maar volstrekt normaal.

Ze nemen zichzelf wel serieus met sporten dus even op een loopband staan zonder een hartslagmeter is uit den boze! En voor degene die dat te weinig vindt… Er zijn ook sportschool bezoekers met dehydratiemeters en huidplooidikte meters… Meten is weten zullen we maar zeggen. Maar ook de gym gaat mee met deze trend. Zo staan er niet gewone spinning fietsen waar je je weerstand op kan bepalen, maar kan je je hele training monitoren en wordt er met kleur aangegeven of je in je ‘red’ zone bezig bent of niet.

En het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook wat je tot je neemt. Elke pondje gaat door het mondje. Dus de trend van foodies slaat ook Zuid-Afrika niet over. Er zijn veel aanhangers van het Banting dieet, wat lijkt op Atkins. Hoog in vet en proteïne maar laag in koolhydraten. Fajah Lourens zou het hier goed doen met haar ‘Killerbody’!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.